Skip to main content

Ștefănache Ramona

Untitled design (4).jpg

INTERVIU - ANAGAJATUL ANULUI 2022
Nume: Ștefănache Ramona Gabriela
Funcție: Agent de Securitate
Vechime in cadrul companiei: 2021-Prezent

Ce te-a inspirat sa devii Agent de Securitate si cum ai inceput sa lucrezi in domeniul securitatii?

Inca din copilarie am avut o inclinatie spre uniforma, spre acea prestanta degajata de omul care poarta uniforma si, intr-o zi, fiind in cautarea unui loc de munca, am descoperit anuntul de angajare postat de Securitas Romania. Am aplicat si in urma interviului am fost angajata.

Cum arata o zi obisnuita de munca ca agent de securitate si care sunt responsabilitatile principale in acest rol?

Desi nu am in spate o cariera indelungata in acest domeniu, in perioada de cand sunt agent de Securitate in cadrul companiei, am desfasurat activitati in diferite obiective, cu atributii distincte pentru fiecare gen. Atributiile principale, printre altele, sunt asigurarea securitatii fizice si integritatii persoanelor si bunurilor, prevenirea furturilor de produse din magazine, asigurarea protectiei angajatilor si clientilor.

O zi normala de munca, incepe prin pregatirea mea fizica si psihica pentru o noua zi, pregatirea uniformei, revizuirea procedurilor si a rutinelor de serviciu, a sarcinilor zilnice si a celor nou aparute (pentru situatii particulare). Ma prezint la serviciu si incerc sa-mi fac datoria cu maxima seriozitate, in asa fel incat, la sfarsitul zilei sa pot spune “misiune indeplinita”.

Care sunt principalele calitati pentru a avea succes in calitate de agent de securitate si cum iti perfectionezi aceste trasaturi?

Chiar daca le-am invatat cu timpul, acum pot afirma ca un agent nu poate fi doar “bun”, din punct de vedere profesional. Personal, cred ca un agent trebuie sa aiba prestanta, curaj, autoritate, sa fie devotat muncii sale punand un mare accent pe respectul fata de uniforma, fata de valorile companiei si fata de normele civice. Un agent trebuie sa fie flexibil si sa se adapteze rapid situatiilor complexe. Comunicarea eficienta si capacitatea de a transmite incredere sunt esentiale pentru a asigura protectia si a descuraja infractiunile. Prin simpla sa prezenta trebuie sa arate celor “interesati” ca exista cineva care chiar poate sa asigure protectia, sa descurajeze infractiunile, trebuie sa fie motivat si, nu in ultimul rand sa fie exemplu. Pentru asta este nevoie de vocatie si devotament.

Aceste calitati trebuie consolidate, slefuite si, dincolo de motivatia satisfactiei muncii in sine sau motivatia financiara, trebuie sa existe vointa de autoperfectionare, de a concura cu tine insuti pentru a fi azi mai bun decat ieri si maine mai bun decat azi. Trebuie sa fii acolo unde cei care au investit incredere in tine se asteapta sa fii, sa ai multumirea de sine ca ai facut ceea ce trebuie, sa ai curajul sa-ti asumi greselile si sa fii dispus sa le corectezi din propria initiativa.

In cele din urma, ce sfat ai da cuiva care este interesat sa urmeze o cariera in domeniul securitatii?

Sunt onorata sa fac parte din echipa Securitas. Desi nu ma consider ca fiind printre cei mai buni, va asigur ca depun eforturi pentru a progresa si a ajunge la performanta dorita. Sunt constienta ca acesta este un drum plin de provocari, care necesita sacrificiu si curaj. Cred cu tarie in proverbul japonez "curajul înseamnă să faci ceea ce trebuie chiar și atunci când îți este frică".

Ce sfat as da cuiva care vrea sa urmeze o cariera in domeniul securitatii? Sa raspunda sincer la doua intrebari:

1. Vrei sa devii agent de securitate?

2. Ai curajul sa te provoci pe tine insuti pentru a fi cel mai bun?

Chiar daca la inceput poate fi dificil sa raspunzi cu sinceritate la aceste intrebari, dorinta de a reusi poate oferi un impuls puternic. Cu rabdare si responsabilitate, in timp vor aparea raspunsurile si, odata cu ele, satisfactia muncii si convingerea ca ai facut cea mai buna alegere.